Piškotové jednohubky
*1 sáček kulatých piškotů*2-3 banány*čokoládová poleva*nasekané nesolené pistáciové oříšky na posypání.
Postup:
Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka silná asi 2,5 cm.Na jednotlivá párátka napíchneme opatrně vždy jeden piškot(rovnou sranou dolů),pak kolečko banánu a ještě jeden piškot.Takto připravíme všechny jednohubky,namočíme je v rozehřáté čokoládové polevě,případně ještě posypeme pistáciemi a necháme v chladu ztuhnout a rozležet.
Dobrou chuť.
Piškotová kopule
*1 sáček kulatých piškotů*500g měkkého sýru Ricotta( nebo lučiny)*200g polotučného měkkého tvarohu*7 blum*3,5 dl džusu z modrých hroznů nebo černého rybízu*70g moučkového cukru*1a 1/2 sáčku želatiny v prášku.
Postup:
Želatinu zalijeme polovinou džusu a necháme jí nabobtnat.Pak přilijeme zbylou šťávu a želatinu na mírné ohni za stálého míchání rozpustíme(nesmí se vařit)Ricottu vyšleháme s tvarohem a cukrem,do této směsi vmícháme pět blum nakrájených na kousky a ricottový krém vešleháme do chladnoucí želatiny.Misku s kulatým dnem vyložíme mikrotenovou fólií a dno i boky pak piškoty.Misku naplníme krémem,vršek uhladíme,zakryjeme zbylými piškoty a vše necháme odležet v chladu nejlépe do druhého dne.Ztuhlou kopuli opatrně vyklopíme z misky a ozdobíme ji zbylými blumami nakrájenými na plátky.
Dobrou chuť.
Barevné řezy s piškoty
*1 piškotový korpus*1 balíček cukrářských nebo domácích piškotů*8dl vody*3dl smetany ke šlehání*50g moučkového cukru*2 sáčky ovocného pudinkového prášku Fruttina(nebo jiného ovocného pudinku*1dl pomerančové šťávy*4 lžíce meruňkové zavařeniny*3 lžíce kompotovaných mandarinek*3 lžíce čokoládové polevy*1/2 sáčku želatiny v prášku.
Postup:
Piškotový korpus podélně rozkrojíme na dva plátky,spodní potřeme polovinou zavařeniny,přilepíme na něj vrchní plát a vršek potřeme zbylou zavařeninou.Želatinu necháme nabobtnat v 1 dl vody a směs na mírném ohni zahřejeme,až se želatina rozpustí.V dalších 2 dl vody rozmícháme pudinkový prášek.Zbylou vodu přivedeme k varu,vlijeme do ní pudinkovou směs a za stálého míchání povaříme 2-3 minuty.Na závěr vmícháme cukr,pudink odstavíme z ohně,a když trochu prochladne,vešleháme do něj polovinu rozpuštěné želatiny a také mandarinky.Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do ní zbylou želatinu.Na korpus rozetřeme nejprve pudink,necháme ho v chladu chvíli ztuhnout a pak na něj rozetřeme šlehačku.Piškoty namočíme jednou plochou v pomerančové šťávě a touto plochou je klademe do šlehačky na povrchu moučníku.Pokapeme je čokoládovou polevou a vše necháme dobře vychladit.Před podáváním moučník nakrájíme na řezy.
Dobrou chuť.
Ořechová bábovka s piškoty
*24 kulatých piškotů*185g tuku*150 g krupicového cukru*100 g prosáté pol.mouky*3 vejce*60 g škrobové moučky*50 g mletých ořechů*2 lžíce linecké (nebo rybízové)marmelády*tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy*moučkový cukr na poprášení*
Postup:
Polovinu piškotů potřeme na rovné straně marmeládou a na každý přilepíme jeden nepotřený piškot.Tuk rozpustíme,přivedeme k varu a ihned odstavíme z ohně.Žloutky utřeme za postupného přidávání cukru do pěny.Po částech do ní vmícháme sníh ušlehaný z bílků,mouku smíchanou se škrobovou moučkou,ořechy a horký tuk.Trochu těsta nalijeme do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy a na povrch rozložíme slepené piškoty,které přelijeme zbylým těstem.Bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme 50-60 minut.Upečenou bábovku necháme asi 5 minut stát ve formě,pak jí opatrně vyklopíme na mřížku a po vychladnutí jí pocukrujeme a nakrájíme na plátky.
Dobrou chuť.
Mražená roláda z piškotů
*1 a1/2 sáčku kulatých nebo cukrářských piškotů*100 g rybízové marmelády*2dl smetany ke šlehání*1/2 hrnku červeného rybízu*1 dl silné vychlazené černé kávy*1 lžíce moučkového cukru*
Postup:
Piškoty rozmixujeme nebo nastrouháme najemno.Přilijeme k nim kávu,ale jen tolik,abychom připravili nepříliš řídkou hmotu.Rozetřeme ji na mikrotenovou fólii na plát o rozměrech asi 20 x 30cm a povrch potřeme marmeládou.Smetanu vyšleháme s cukrem dotuha a rozetřeme ji na marmeládu.Povrch posypeme bobulkami rybízu(mohou být i mražené),roládu opatrně pomocí fólie zavineme,zabalíme jí pevně do fólie a ještě do alobalu a uložíme do druhého dne v mrazničce.Před podáváním roládu rozbalíme a nakrájíme pilkovým nožem na plátky,které ihned podáváme.
Dobrou chuť.
Šarlotky s čokoládovou pěnou
* 1 sáček cukrářských piškotů*5dl mléka*2,5 dl smetany ke šlehání*2 sáčky instantního kakaového dezertu(v prášku)*2-3 lžíce kakaa*1dl mandlového likéru Amaretto*1/2 lžíce želatiny v prášku*borůvky a maliny(nebo jiné ovoce)na ozdobení*
Postup:
Želatinu zalijeme 1dl mléka,necháme jí nabobtnat a pak na mírném ohni zy astálého míchání rozpustíme.Prášek na kakaový dezert zalijeme zbylým studeným mlékem a šleháme 3 minuty.Vmícháme šlehačku a tuto směs vešleháme do mléka s rozpuštěnou želatinou.Čtyři menší misky vyložíme mikrotenovou fólií.Piškoty z jedné strany namočíme do amaretta(pro děti do ovocného džusu).
Dobrou chuť.
Falešné "Tiramisu"
*2 balíčky piškotů,dětské nebo cukrářské*2 pomazánková másla*2 šlehačky ke šlehání*200 g moučkového cukru*šálek černé silné vychladlé kávy*rum podle potřeby*kakaový prášek*
Postup:
Pomazánková másla,šlehačku a cukr vyšleháme v tužší krém.Dno dortové formy vyložíme piškoty,které jsme před tím namočili do kávy a rumu.Navršíme část krému.Postup ještě jednou zopakujeme,a navrch uhladíme zbytek krému.Dáme do chladna na 24 hodiny uležet.Před podáváním posypeme kakaovým práškem.
Dobrou chuť.
Piškotové dortíky s pomerančovým krémem s malinovou polevou
*4 vejce*70 g pol.mouky*70 g moučk.cukru*1 sáček vanilkového cukru*tuk na potření papíru na pečení*čokoládová poleva*
Pomerančový krém: 100 g mletých dětských nebo cukrářských piškotů*60 g másla*1 lžíce moučk.cukru*čerstvá pomerančová šťáva podle potřeby*
Malinová poleva.: 200g moučk.cukru*3 lžíce malinového sirupu*2 lžíce horké vody*
Postup: Nejdříve připravíme těsto jako na piškot.V míse utřeme žloutky s moučkovým cukrem do pěny,přidáme pol.mouku s vanilkovým cukrem a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení,který jsme ještě potřeli tukem,vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů a upečeme do zlatova.Vychladlý plát necháme odpočinout a mezitím připravíme krém.V míse utřeme změklé máslo s cukrem.Přidáme rozemleté piškoty,promícháme a hmotu zředíme takovým množstvím pomerančové šťávy,aby vznikl roztíratelný krém.Z vychladlého plátu vykrájíme formičkou malá kolečka a vždy dvě až tři k sobě slepíme pomerančovým krémem.Na polevu smícháme moučkový cukr s horkou vodou a malinovým sirupem a vše třeme vařečkou,až je poleva hustá a lesklá.Polevou ihned přelijeme slepená kolečka,a když poleva ztuhne,ozdobíme je rozehřátou čokoládovou polevou a necháme zaschnout.
Dobrou chuť.